Til toppen

Tilbake

Norsk
English

10 skjulte skatter du ikke visste fantes på Sentralen

Bli med på en skattejakt gjennom huset med det rare i!

Det er ikke bare mange spennende arrangementer å finne på Sentralen – det er også mulig å oppleve mye gøy på huset utenom arrangement. Rundt omkring på huset kan du finne alt fra skjulte kunstinstallasjoner, til fossiler i gulvet og ølflasker i veggene. Ta en ekstra titt rundt deg neste gang du er på Sentralen, så kanskje du oppdager noe helt nytt som ingen andre har lagt merke til før? Eller så kan du prøve å finne noen av de spennende oppdagelsene vi som jobber her allerede vet om, men som kanskje ikke så mange andre har sett før.

1. Gullhallen

Mellom foajéen utenfor Forstanderskapssalen og møterommene i 3. etasje, finner du Gullhallen. Dersom du har leid møterom i 3. etasje hos oss, har du nok gått gjennom denne gangen allerede, men fra 1. etasje er det ikke så lett å se at dette rommet finnes. Dette området er åpent innen hele Sentralens åpningstider, og tilgjengelig for alle som vil sitte og jobbe, studere, ta et møte eller bare slappe av og nyte synet av kunstverket "Growing Gold" av Hanne Friis. I Gullhallen står også de originale skrivebordene som tidligere sto i bankbokshvelvet da Sentralen var en bank, som ble brukt av bankens kunder når de skulle plassere eller hente ut eiendeler fra bankboksen sin. Bak de høye kantene kunne man skjule eiendelene sine fra andre nysgjerrige bankkunder.

I Gullhallen kan du arbeide på de gamle skrivebordene fra det gamle bankbokshvelvet.

2. Veggmaleriet i Galleriet

Har du lagt merke til det store veggmaleriet i passasjen utenfor Gymsalen i 4. etasje? Dette rommet kaller vi Galleriet, nettopp på grunn av kunsten på veggen. Maleriet er laget av kunstneren Vanessa Baird, og er malt direkte på den ti meter lange veggen. "The Ocean", som maleriet heter, illustrerer havet, med horisonten rett over vinduene, og en sandstrand nederst mot gulvet. I vannet kan man se mennesker som flyter, og på stranden ligger det personlige eiendeler, noe som gir sterke assosiasjoner til tragediene i Middelhavet, hvor mennesker risikerer livet på flukt fra krigen i Syria. Veggmaleriet er svært komplekst, og vi finner nye detaljer i bildet hver gang vi går forbi.

Vanessa Bairds "The Ocean" i Galleriet utenfor Gymsalen. Ut av vinduet kan du også se taket på Marmorsalen.

3. Lyskunst i Marmorsalen

Neste gang du er i Marmorsalen, bør du titte opp i taket over baren. Her henger det nemlig tre lysinstallasjoner i neonrør, som minner litt om lyn. Installasjonen er laget av Camilla Løw, som er kjent for å bruke geometriske former og strukturer i kunsten sin. Rørene lyser hele tiden, og det er spesielt kult å se når det er helt mørkt ellers i salen. Ta gjerne kontakt med resepsjonen eller en av våre verter dersom du vil se installasjonen, så kan vi vise deg dersom salen er ledig.

"Oscillations" av Camilla Løw henger over baren i Marmorsalen.

4. Fossilene i gulvet

Har du lagt merke til sjatteringen i noen av gulvflisene nederst i marmortrappa, og i Marmorsalen? Ved første øyekast kan det se ut som flisene er litt slitte, men disse merkene er faktisk 430 millioner år gamle fossiler av blekksprut! Flisene er laget av stein fra den geologiske formasjonen kalt Folkeslunda kalkstein, og akkurat disse flisene er fra området Östergötland. De samme flisene er også brukt i trappene til det gamle Nasjonalgalleriet på Tullinløkka.

5. Thomas Heftye i Gullbaren

Når du kommer opp trappa mot Forstanderskapssalen i 3. etasje, kan du se noen svære tredører som skjuler en åpning i veggen. Innenfor disse dørene ligger Gullbaren – en drinkbar av den gamle skole, innredet med historiske detaljer. På veggene kan du blant annet finne malerier av viktige personer fra Oslos næringsliv, som blant annet Thomas Heftye. Heftye var medlem av forstanderskapet til Aker Sparebank, som senere ble innlemmet i Oslo Sparebank. I tillegg til å være bankier, var han en friluftsmann og stiftet i 1868 Den Norske Turistforeningen. Du kan se maleriene og de andre historiske detaljene når Gullbaren er åpen for servering. Baren kan også leies ut til private arrangementer.

I Gullbaren kan du få servering i historiske omgivelser.

6. Fotografier av Dextra instrumenter

Neste gang du er i resepsjonsområdet på Sentralen, bør du ta en titt på de svære bildene av strykeinstrumentene som henger på utsiden av heissjakta. Dette er ikke bilder av hvilke som helst instrumenter, men bilder av instrumentsamlingen til Dextra Musica. Dextra Musica er et av datterselskapene til Sparebankstiftelsen DNB, som investerer i eksklusive, gamle strykeinstrumenter, som lånes ut til noen av de fremste kammermusikerne i landet. Noen av instrumentene stammer helt tilbake fra 1500-tallet, og kan fortsatt spilles på i dag. Er du nysgjerrig på hvordan disse instrumentene høres ut? Utvalgte tirsdager arrangerer Dextra Musica Kammer- og Lunsjkonserter her på Sentralen, hvor utøverne spiller på instrumenter fra samlingen deres.

7. Ølflaskene i veggen

Har du hørt om kranselag? Det er en gammel byggetradisjon, hvor byggherren spanderer fest på snekkerne når taket i bygningen er tett, og som markeres ved å sette en krans i mønet på taket. Under oppussingen av Sentralen ble det funnet flere aviser og flasker i veggene, som kanskje stammer fra et tidligere kranselag? Til minne om denne tradisjonen, ble det under oppussingen av Sentralen muret inn flere ølflasker i veggene mellom toalettene i kjelleren. Flaskene har en gang inneholdt Sentralen-øl, som er en pilsner produsert av St. Hallvard Bryggeri her i Oslo. Denne ølen kan i dag kjøpes i kaféen og i restauranten.

Sentralen-øl i veggene i kjelleren.

8. Lesekroken i Vinterhagen

Dersom du har vært innom under Barnas Verksted, har du sikkert lagt merke til at vi har ulike pop-up aktiviteter for barn, men visste du at det skjuler seg en lesekrok under trappa, som alltid er åpen for leseglade barn og foreldre? Her ligger det et utvalg barnebøker som Foreningen !Les har donert. Disse kan hvem som helst kan benytte seg av når de besøker Vinterhagen, så hva med å legge trilleturen innom Sentralen neste gang? 

9. Innsikt fra Takterrassen

Under pandemien har vi brukt tiden flittig til byggearbeid, og i november lanserte vi vår nye takterrasse med utsikt over Kvadraturens hustak. Selv om utsikten er verdt turen opp på taket i seg selv, anbefaler vi også å sjekke ut den minst like spennende "inn"-sikten! På det øverste platået på takterrassen er den ene veggen dekket av vinduer, hvor du kan se inn i området vi kaller Vinterhagen, som knytter Øvre Slottsgate 3 og Tollbugata 30 sammen. Her kan du se over til kontorlokalene til SoCentral i 5. og 6. etasje, til kontorfellesskapet i 3. og 4. etasje, og helt ned til 1. etasje og baren i Vinterhagen. Om du ser opp i taket fra Vinterhagen, kan du se et glimt av dagslys som slippes inn gjennom de samme vinduene. Takterrassen vil være åpen med serveringstilbud hele sommerhalvåret.

Gjennom vinduene til venstre kan man se helt ned til Vinterhagen mellom Øvre Slottsgate 3 og Tollbugata 30.

10. Glasstaket utenfor Gymsalen

Et annet sted på huset hvor du kan titte ned gjennom flere etasjer, er utenfor Gymsalen. Her er det installert et overlys, som er en slags glasskuppel man kan se ned gjennom. Gjennom glasset kan du se hele Marmortrappa, ned til foajéområdet utenfor Forstanderskapssalen, inngangen til Hvelvet og helt ned til 1. etasje. Glasset er skuddsikkert, og sterkt nok til at du faktisk kan stå på det (hvis du tør!).