Til toppen

Tilbake

Norsk
English

- Det finnes alt for lite kunst for synshemmede

I februar og mars stiller Fluxwork ut taktile versjoner av 8 kjente kunstverk i Gullhallen.

I to år har Frode Rasmussen arbeidet med utstillingen som nå henger i Gullhallen på Sentralen. Utstillingen ble først stilt ut i Gullhallen i april i fjor, og etter svært gode tilbakemeldinger er den nå tilbake.

Ved første øyekast ser bildene ut som en del av en hvilken som helst kunstutstilling, men tar man en nærmere titt kan man se, og føle, at bildene er helt spesielle.

– Det finnes alt for lite kunst for synshemmede. Derfor har vi laget disse taktile versjonene av 8 kjente kunstverk slik at synshemmede også kan få oppleve kunsten, sier Rasmussen.

Ved hjelp av et firma i New York, som har spesialisert seg på å lage taktil kunst, har han fått produsert disse bildene.

Frode Rasmussen står bak den taktile kunstutstillingen i Gullhallen.

– At bildene er taktile betyr at man kan ta og føle på de, forklarer han.

Ved å ta på bildene stimulerer man berøringssansen, og opplever sanseinntrykk gjennom huden. På denne måten kan også blinde oppleve kjente kunstverk som Mona Lisa, Skrik og Pikene på broen.

Bildene er laget av et skum som blir like hardt som tre når det herdes. En maskin hogger i dybden på skummet, etter at en programvare har scannet kunstverket. Til slutt går man over detaljene for hånd, og legger på farger og trykk av kunstverket.

– Mange tror bildene er 3D-printet, men 3D-printing blir for hakkete. Denne måten å lage taktile bilder på gir et mer ekte uttrykk, sier Rasmussen.

Sammen med bildene henger det en tavle med bildebeskrivelser, i både vanlig skrift og punktskrift.

– De som kommer med ledsager kan føle på bildet samtidig som de blir fortalt hva som står på tavlen. Punktskriften er der for at de som kommer alene skal kunne lese på tavla først, og så føle på bildet etterpå, forteller han videre.

Tavlene ved siden av bildene forklarer hva som er på bildet, i både vanlig skrift og punktskrift.

Kunstverkene er valgt ut i samarbeid med Frodes samboer, som har studert kunst, og Norges Blindeforbund.

– Tanken først var at det ville være interessant å stille ut Picasso og andre kunstverk med spesielle former og fasonger. Sammen med Blindeforbundet fant vi fort ut at det ville bli for abstrakt, og at virkelighetsnære former og motiver ville gi mer for synshemmede, enn abstrakt kunst, forklarer Rasmussen.

Utstillingen har fått gode tilbakemeldinger av både synshemmede og seende.

– Ikke bare gir utstillingen blinde muligheten til å oppleve kunst, men for seende blir utstillingen mer levende. Man legger mer merke til detaljene, avslutter Rasmussen.

Kunstutstillingen viser kjente kunstverker i 3D.

Du kan se utstillingen i Gullhallen ut mars 2023.